Ευρυτανία: Τα πάντα για το Καρπενήσι. Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της "Καθημερινής"

Μια πόλη που καλλωπίζεται, κοντινά χωριά που αναπτύσσονται, φιλόξενοι ξενώνες, ταβέρνες με εκλεκτά εδέσματα, δραστηριότητες στη φύση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια ορεινή εξόρμηση στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας - την πρώτη της φετινής χρονιάς;

Βουνά, βουνά, βουνά. Κορυφές, ορθοπλαγιές, αλλεπάλληλες πτυχές, φαράγγια, γκρεμοί, σάρες. Και νερά ορμητικά. Ποτάμια, χείμαρροι, καταρράκτες, λίμνες. Πλατάνια και έλατα. 

Αν ακούσεις πως εδώ θα βρεις μια νέα Αράχωβα, μην το πιστέψεις. Στην Ευρυτανία απόλυτος κυρίαρχος ήταν, είναι, και θα είναι η φύση. Γι’ αυτό φτάνεις έως εδώ. Για τις συγκλονιστικές διαδρομές, τα μοναδικά μονοπάτια και το επιβλητικό τοπίο που θα θυμάσαι όσο ζεις.

Βίοι παράλληλοι: οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου που χουχουλιάζουν μπροστά στα τζάκια πίνοντας ζεστά ροφήματα, οι νέοι που ρίχνουν ποιοτικά θεμέλια τουρισμού ανοίγοντας μονοπάτια και στήνοντας επιχειρήσεις αξιώσεων, οι ορεσίβιοι παππούδες στα παλιά καφενεία με την ξυλόσομπα, που κερνούν το τοπικό μούρο των 40-60 βαθμών ψελλίζοντας τραγούδια της τάβλας και μιλώντας ακόμη για τον Αρη Βελουχιώτη και την Αντίσταση.

Το ίδιο το Καρπενήσι δεν φημίζεται για την ομορφιά του. Μια ατέλειωτη κεραμοσκεπή ανάμεσα στα έλατα από ψηλά, μια τσιμεντούπολη από χαμηλά. Καλλωπίστηκε πρόσφατα, όμως, καθώς πλακοστρώθηκαν οι κεντρικότεροι δρόμοι του και μαζί με την πλατεία σαν να άλλαξε όλη η ατμόσφαιρά του. Κοίτα να δεις τι κάνουν δύο πεζόδρομοι! Φημίζεται, πάντως, για τη νυχτερινή ζωή του και πάνω απ’ όλα για τη φύση που το περιβάλλει: στα πόδια του επιβλητικού όρους Βελούχι, το οποίο έχει και πεζοπορικές/ορειβατικές διαδρομές, και το χιονοδρομικό κέντρο, και μια άγνωστη λίμνη αλπικού τύπου, η οποία όμως προσεγγίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κοντά στο Καρπενήσι βρίσκεται και το περίφημο Κεφαλόβρυσο. Οι πηγές και ένα υπέροχο πλατανοδάσος που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Κλασική και υπέροχη διαδρομή, πάντως, είναι εκείνη που οδηγεί στον Προυσό, διασχίζοντας την περιοχή της Ποταμιάς: 32 χιλιόμετρα μαγείας πλάι στον ποταμό Καρπενησιώτη και ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα.

Διαβάστε εδώ την συνέχεια...